do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
"GN" - co to jest?! Pojemniki gastronomiczne GN - część I

Wielu naszych klientów ma problem z tajemniczym skrótem "GN". Czas więc, rzucić trochę światła na pojęcie normy gastronomicznej, czyli Gastro Norm (GN).

Norma gastronomiczna określa standardowe wymiary pojemników, używanych w gastronomii, wg normy EN 631, Europejskiego Komitetu Standaryzacji. Zgodnie z tą normą są określone zewnętrzne wymiary pojemników, stosowanych w profesjonalnych kuchniach.

Bazowym rozmiarem jest pojemnik GN 1/1 o zewnętrznych wymiarach 530 x 325 mm (długość x szerokość). Pojemniki wszystkich innych rozmiarów są podawane w odniesieniu do rozmiaru bazowego GN 1/1. I tak: GN 2/1 oznacza dwukrotnie większy pojemnik, GN 1/2 dwukrotnie mniejszy, GN 1/3 trzykrotnie mniejszy itd.

Dzięki ustaleniu standardów możemy używać tych samych pojemników GN do różnych celów: do pieczenia i gotowania w piecach konwekcyjnych, do przechowywania potraw i surowców w szafach chłodniczych i mroźniczych, do podtrzymywania temperatury posiłków w bemarach, do ekspozycji potraw w witrynach lub nadstawach chłodniczych, do transportu (w pojemnikach termoizolacyjnych) itp. Możemy je łatwo przechowywać wkładając jeden w drugi, co powoduje, że nie zajmują wiele miejsca. Każdy rozmiar GN posiada odpowiednią pokrywkę.

Standard uwzględnia również wysokości pojemników, wyrażane w milimetrach. Oznaczenie pojemnika "GN 1/1 - 200" mówi nam, że pojemnik jest zgodny z normą gastronomiczną (GN), posiada wymiary 530 x 325 mm oraz wysokość 200 mm. Określenie trzeciego wymiaru (wysokości) wiąże się z podaniem pojemności.

Norma gastronomiczna dotyczy tylko wymiarów zewnętrznych pojemników. Pojemniki od różnych producentów mogą się więc różnić zaokrągleniami narożników i ścianek bocznych. Na skutek tego może się zdarzyć, że nie będą do nich pasować wszystkie pokrywki oraz nie będzie można ich przechowywać wkładanych jeden w drugi. Warto więc mieć na uwadze, żeby stosować pojemniki z tej samej marki i z jednej linii.

Ciąg dalszy na ten temat: RODZAJE POJEMNIKÓW GN. POJEMNIKI GASTRONOMICZNE - CZĘŚĆ II

© A-BIS URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE 2015

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl