do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Rodzaje pojemników GN. Pojemniki gastronomiczne - część II

- ciąg dalszy artykułu "GN" - CO TO JEST?! POJEMNIKI GASTRONOMICZNE GN - CZĘŚĆ I

Pojemniki GN mogą być wykonane z różnych materiałów. Najczęściej spotykane są pojemniki GN stalowe, które można używać do wielu celów: gotowania i pieczenia w piecach, przechowywania w chłodniach i zamrażarkach, do ekspozycji, podgrzewania i podtrzymywania temperatury, przechowywania produktów sypkich, przygotowywania produktów.

Z kolei pojemniki GN z czarnego poliwęglanu świetnie nadają się do ekspozycji produktów w ladach chłodniczych, natomiast pojemniki GN z przezroczystego poliwęglanu można stosować do kuchenek mikrofalowych, bemarów i urządzeń podgrzewających (do 90°C).

Pojemniki GN z polipropylenu (wyposażone w szczelne pokrywki) są idealne do przechowywania.

Dostępne są też pojemniki GN z porcelany, w których można zapiekać i serwować potrawy, jak również pojemniki GN z melaminy - do serwowania potraw.

 

Jeżeli przy nazwie urządzenia np. pieca konwekcyjno-parowego, chłodni itp. zauważymy dopisek np. "GN 1/1" lub "GN 2/3" oznacza to, że prowadnice w urządzeniu są dostosowane do pojemników GN 1/1 lub GN 2/3.

Pojemniki GN posiadają wiele rozmiarów, od dużych GN 2/1 do najmniejszych GN 1/9. Pojemniki są ze sobą kompatybilne, czyli w miejsce większych pojemników można używać mniejszych. Można je też ustawiać obok siebie lub zamiennie, w sposób pokazany na rysunkach poniżej.

Ciąg dalszy tego artykułu: ROZMIARY POJEMNIKÓW GN. POJEMNIKI GASTRONOMICZNE - CZĘŚĆ III

© A-BIS URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE 2015

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl