
Właściwie dobrana profesjonalna zmywarka jest niezwykle istotnym, ale często niedocenianym elementem sprawnego funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego. Choć zazwyczaj schowana przed wzrokiem klientów w zmywalni, jest odpowiedzialna za utrzymanie higieny naczyń, szklanek, kubków i sztućców używanych do spożywania posiłków oraz napojów w restauracji.
Oto ważne aspekty, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze zmywarki do zastosowań gastronomicznych.
Sterowanie
Zmywarki mogą być sterowane ręcznie (elektromechanicznie) lub elektronicznie. Te pierwsze są łatwe w obsłudze i posiadają 3-4 przyciski do kontrolowania pracy urządzenia. Natomiast zmywarki ze sterowaniem elektronicznym oferują większą elastyczność w obsłudze oraz precyzyjną regulację pracy.
Sygnalizacja
W zmywarkach sterowanych elektromechanicznie o postępach cyklu informują świecące diody, natomiast na zmywarkach elektronicznych umieszczone wyświetlacze LED lub ciekłokrystaliczne, które pokazują temperaturę mycia, temperaturę płukania, pozwalają regulować dozowanie detergentów oraz informują o błędach i awariach.
Przeznaczenie
Zmywarki mogą być przeznaczone do mycia szkła, często stosowane w barach i kawiarniach, gdzie korzysta się z koszy o maksymalnym rozmiarze 40x40 cm. Istnieją również zmywarki uniwersalne do mycia naczyń i szkła o wymiarach koszy 50x50 cm, zmywarki do pojemników i tac oraz zmywarki dedykowane do mycia garnków, w których kosze są jeszcze większe.
Rodzaj
Zmywarki różnią się sposobem otwierania. Dzielą się na zmywarki podblatowe (z uchylnymi drzwiczkami na zawiasach), kapturowe, w których górną część zmywarki można podnieść (tzw. kapturem) oraz tunelowe, do których brudne naczynia są wkładane z jednej strony, a umyte wyjmowane z drugiej.
Zasilanie
Zmywarki mogą być zasilane prądem zmiennym o napięciu 230 V lub 400 V. Zasilanie trójfazowe zazwyczaj wiąże się z większą mocą urządzenia, co wpływa korzystnie na jego wydajność.
Długość cyklu mycia
Większość zmywarek oferuje przynajmniej 2 programy mycia trwające od 2 do 3 minut, ale bardziej zaawansowane modele mogą zapewniać programy nawet od 1 do 5 minut, w zależności od stopnia zabrudzenia naczyń.
Wydajność
Wydajność zmywarki związana jest z czasem pomiędzy cyklami, który jest potrzebny do przygotowania urządzenia do kolejnego cyklu pracy. Im większa moc, tym krótsza przerwa pomiędzy cyklami.
Czas przygotowania
Aby zmywarka była gotowa do pracy po włączeniu, musi napełnić komorę i bojler wodą oraz podgrzać ją w nich do odpowiednich temperatur. Ponownie więc, im wyższa jest moc urządzenia, tym krótszy czas osiągnięcia gotowości do pracy.
Konstrukcja komory
Komora zmywarki może być tłoczona, z wyoblonymi krawędziami (łatwa do utrzymania w czystości) lub spawana, co może utrudniać dostęp do niektórych miejsc. Dotyczy to również prowadnic na kosz, które mogą być także wytłoczone w ścianach komory lub przykręcane.
Energooszczędność
Zużycie prądu przez zmywarkę zależy od różnych czynników, takich jak moc urządzenia, rodzaj sterowania (elektroniczne zmywarki charakteryzują się bardziej efektywną pracą), izolacja termiczna (zastosowanie podwójnych ścianek w niektórych modelach pozwala na mniejsze straty energii cieplnej niż w zwykłych zmywarkach) oraz obecność systemu odzysku ciepła w zaawansowanych modelach, co przekłada się na oszczędności energii.
Dodatkowe wyposażenie
Należy zwrócić uwagę na dostępne elementy, takie jak dozownik detergentów, pompa spustowa, która odpowiada za usuwanie wody z komory w przypadku braku grawitacyjnego odpływu, pompa wspomagająca płukanie przy niskim ciśnieniu wody w sieci, filtry powierzchniowe ułatwiające utrzymanie czystości oraz wbudowany lub osobny zmiękczacz do wody, który eliminuje kamień kotłowy.
Gwarancja
Zawsze warto upewnić się, jaki okres gwarancji jest oferowany na urządzenie, aby mieć pewność co do jego niezawodności. Zazwyczaj okres gwarancji na nowe urządzenie wynosi 1-2 lata, ale są też producenci, którzy oferują 3-letnią gwarancję.
Wybierając odpowiednią zmywarkę profesjonalną do lokalu gastronomicznego, należy w pierwszym kroku określić potrzeby i preferencje, następnie uwzględnić parametry techniczne oraz kierując się powyższymi wskazówkami porównać ofertę zmywarek, występujących na rynku. Rozważając powyższe punkty, można zapewnić sobie wybór odpowiedniej zmywarki gastronomicznej, dostosowanej idealnie do naszych potrzeb.