do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Bemary

O bemarach

Bemar (franc. bain-marie) jest to urządzenie grzewcze, używane w gastronomii, kuchniach, stołówkach, barach szybkiej obsługi, służące do utrzymywania właściwej temperatury (od 30 do 95 °C), wcześniej przygotowanych potraw. Potrawy są wkładane do pojemników, zanurzonych częściowo w wannach z podgrzewaną wodą.

Bemary dzielimy na: stołowe, wolnostojące, jezdne oraz wózki bemarowe. Nośnikiem ciepła jest woda podgrzewana przez grzałki umieszczone pod komorami. W komorze lub komorach zaznaczona jest wyraźna linia, do poziomu której wlewamy wodę. 

Do komór wkładamy, skonfigurowane w odpowiedniej ilości, pojemniki gastronomiczne GN, których głębokość ograniczona jest głębokością samej komory. Konstrukcja bemarów pozwala na użycie pojemników o głębokościach: do 150 lub do 200mm. Komory mają wielkość dostosowaną do pojemnika GN 1/1.

Pojemnik ten można zastąpić dwoma lub trzema mniejszymi; najczęstsze zastosowanie znajdują układy: 2 pojemniki GN 1/2 lub 3 pojemniki GN 1/3. Możliwe są też inne konfiguracje, np: 2 pojemniki GN 1/3 i 2 pojemniki GN 1/6 - wszystko zależy od potrzeb.

W niektórych pojemnikach występują uchwyty, które znakomicie ułatwiają pracę. Pojemniki GN zakrywamy odpowiednimi pokrywami. Pokrywy mogą być wyposażone w uszczelkę, w specjalne wycięcia na uchwyty lub w wycięcie na łyżkę.

Więcej o pojemnikach GN można przeczytać w naszych wcześniejszych artykułach na ten temat.

Bemar (bain-marie)

Bemary stołowe to samodzielne moduły, dostosowane z reguły do pojemników GN 1/1. Ustawiamy je na stołach lub szafkach ze stali nierdzewnej w pomieszczeniu wydawczym.

Bemary wolnostojące to konstrukcje na nogach o wysokości 850 mm. Dzielimy je na: 2, 3 i 4-komorowe oraz na: sterowane centralnie i sterowane niezależnie. Bemarom wolnostojącym towarzyszą często: szafki grzewcze zabudowane i przelotowe oraz nadstawki grzewcze 1 lub 2-półkowe.

Bemary ze sterowaniem centralnym (wspólny regulator dla wszystkich komór), komory podgrzewane są łącznie, temperaturą o tej samej wartości.

Bemary ze sterowaniem niezależnym (osobny regulator temperatury dla każdej komory), umożliwia uzyskanie właściwej temperatury dla każdej z przechowywanych potraw. Poza tym pozwala na korzystanie, w razie potrzeby, tylko z jednej lub dwóch komór, co wpływa na zmniejszenie zużycia energii.

Bemary jezdne to urządzenia bardziej mobilne, na nogach z gumowymi kołami. Pozwalają na swobodne przemieszczanie się z pomieszczeń kuchennych do "wydawki".

Wózki bemarowe z półką lub ogrzewaną szafką z drzwiami oraz z rozsuwanymi blatami ułatwiającymi wydawanie potraw, umożliwiają transport na większe odległości. Wyposażone są w przewody zasilające, co pozwala na włączenie ich do prądu w dowolnym miejscu.

Bemary do zabudowy są tak skonstruowane, aby można było je wbudować w ciąg wydawczy, stosowany np. w barach szybkiej obsługi.

Podstawowym zadaniem i zaletą tych zbyt rzadko jeszcze stosowanych urządzeń, jest dowolnie długie utrzymywanie we właściwej temperaturze wydawanych potraw. Bemary są proste w obsłudze, nie wymagają żadnych skomplikowanych montaży, a ich zalety mogą okazać się nieocenione w wyposażeniu gastronomii.  

© A-BIS URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE 2015

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl