Płyty grillowe – korzyści z ich użytkowania 0
Płyty grillowe – korzyści z ich użytkowania

Płyty grillowe – rodzaje i ich charakterystyka

Kilkanaście lat temu nastała moda na burgery i steki. Używane od dawna płyty grillowe, stały się w lokalach o tym profilu jednym z najważniejszych urządzeń. Dostępne na rynku płyty dzielimy przeważnie na: elektryczne lub gazowe, na wykonane z trudnościeralnej stali lub chromowane z powierzchnią nieprzywieralną.
Płyty mogą mieć różną grubość, najczęściej między 6 a 10mm. Jednak im grubsze, tym lepsze. Wymiary powierzchni roboczych płyt są niewiele mniejsze od wymiarów zewnętrznych całego urządzenia – płyta ma wyjątkowo efektywną budowę. Przy wyborze modelu elektrycznego należy zwrócić uwagę na moc urządzenia. Dłuższe płyty (prawie metrowe) są zasilane prądem o napięciu 400V, tzw. „siłą”, a ich moc dochodzi do 9kW. Niektóre lokale mogą mieć z tym problem. Warto wtedy rozważyć podłączenie płyty gazowej, którą zasilamy gazem Propan Butan z butli lub gazem ziemnym z sieci. Płyty występują w kilku wersjach: z powierzchnią gładką, ryflowaną (charakterystyczne rowki) lub gładko-ryflowaną. Większe płyty mają często 2 lub 3 niezależnie sterowane strefy, które włączamy w zależności od potrzeb, oszczędzając prąd lub gaz.

Zastosowanie określonego typu powierzchni roboczej to temat na osobny artykuł. Tutaj skupmy się na głównych korzyściach wynikających z użycia płyt grillowych.

Szybkość i efektywność

Płyta grillowa umożliwia szybkie i równomierne przygotowanie potraw.
Dzięki wysokiej temperaturze (do 300 °C) i bezpośredniemu kontaktowi z płytą, potrawy gotuje się w krótkim czasie, co przyspiesza obsługę i zwiększa wydajność kuchni.

Zdrowe gotowanie

Płyta grillowa pozwala na przygotowanie posiłków w sposób zdrowy i dietetyczny. Dzięki grillowaniu unikasz zbyt dużej ilości tłuszczu, tak często używanego podczas tradycyjnego smażenia. Nadmiar tłuszczu spływa do specjalnej rynienki, a z Twojej potrawy znikają nadliczbowe kalorie.

Zachowanie smaku i soczystości

Grillowanie na płycie nadaje potrawom wyjątkowy smak, co jest trudne do osiągnięcia przy innych metodach gotowania. Mięso pozostaje soczyste, warzywa mają intensywny aromat, a owoce morza zachowują swoją delikatność.

Wielofunkcyjność

Płyta grillowa służy nie tylko do grillowania mięsa. Możesz na niej przygotować, oprócz klasycznych steków i burgerów, także warzywa, ryby, placki, naleśniki, a nawet owocowe desery. Niektórzy kucharze, wbrew zaleceniom producentów płyt, stawiają na niej rondel z redukowanym sosem, co mimo wszystko świadczy o wszechstronności urządzenia.

 

Płyta grillowa to urządzenie, które dostosowuje się do indywidualnych potrzeb. Granicę jej możliwości wyznacza jedynie kulinarna wyobraźnia. Jeśli więc prowadzisz już restaurację lub dopiero zamierzasz otworzyć biznes gastronomiczny, zastanów się nad wyborem płyty grillowej – urządzenia niezwykle użytecznego podczas przygotowywania oryginalnych potraw.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 583 004 880
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl