Rodzaje okapów gastronomicznych 0
Rodzaje okapów gastronomicznych

Okapy wentylacyjne

W restauracjach podczas procesów gotowania, smażenia i pieczenia powstają ciepło, para wodna, zapachy oraz zanieczyszczenia głównie w postaci cząsteczek tłuszczu. Nowoczesne kuchnie są wyposażone w instalacje wentylacyjne, których zadaniem jest wychwytywanie i usuwanie zanieczyszczonego powietrza.

Wywiewane powietrze przepływa w okapie przez filtry labiryntowe zwane również łapaczami tłuszczu. Filtry te zatrzymują cząsteczki tłuszczu i inne zanieczyszczenia, a następnie odprowadzają je do rynienki ociekowej okapu. Natomiast para wodna, zapachy i oczyszczone powietrze są odprowadzane na zewnątrz przez instalację wentylacyjną.

Aby okap działał poprawnie, oprócz skutecznego wywiewu, potrzebny jest również dostęp do świeżego powietrza. Może ono być pobierane z zewnątrz okapu lub doprowadzane bezpośrednio do niego.

Rodzaje okapów

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów okapów wentylacyjnych, które można dopasować do indywidualnych potrzeb i rozwiązań.

Ze względu na miejsce montażu okapy możemy podzielić na:

Okapy przyścienne

które są przystosowane do zawieszenia na ścianie nad pojedynczym urządzeniem lub ciągiem urządzeń. Wyposażone są w jeden rząd łapaczy tłuszczu.

Okapy centralne

montowane nad wyspami urządzeń, czyli sprzętami ustawionymi na środku pomieszczenia kuchni. Posiadają dwa rzędy łapaczy tłuszczu.

Ze względu na kształt okapy dzielimy na:

Okapy skrzyniowe

o przekroju pionowym w kształcie prostokąta. Okapy skrzyniowe wraz z okapami trapezowymi są najczęściej spotykane w kuchniach, ze względu na lepszą skuteczność.

Okapy trapezowe (ze ścięciem)

o przekroju pionowym w kształcie trapezu prostokątnego. 

Okapy skośne

o przekroju pionowym w kształcie trójkąta, w którym ścianka czołowa jest niższa niż tylna. Stosowane głównie w niskich pomieszczeniach.

Ze względu na sposób wentylacji można podzielić:

Okapy wywiewne

z których zanieczyszczone powietrze jest odprowadzane na zewnątrz za pomocą systemu wywiewu, a źródło świeżego powietrza znajduje się poza okapem.

Okapy nawiewno-wywiewne

które dodatkowo są wyposażone w instalację doprowadzającą świeże powietrze do wnętrza okapu.

Okapy te z kolei dzielimy na:

Okapy indukcyjne

świeże powietrze jest nawiewane do wnętrza okapu na łapacze tłuszczu i wymiana powietrza następuje we wnętrzu okapu.

Okapy kompensacyjne

świeże powietrze jest nawiewane do pomieszczenia kuchennego poprzez perforowaną ścianę czołową okapu, a następnie zasysane do wnętrza okapu.

Okapy kompensacyjno-indukcyjne

które są połączeniem dwóch ostatnich rodzajów. Świeze powietrze jest dostarczane do wnętrza okapu na łapacze oraz przez perforację w ściance przedniej do kuchni.

Dobór okapów wentylacyjnych

polega na określeniu wymiarów okapów i strumieni przepływów powietrza. Wymiary okapu zależą od urządzeń kuchennych znajdujących się pod nim. Prawidłowo dobrany okap powinien wystawać poza urządzenie nie mniej niż 200 mm. Dobór właściwego okapu wymaga konsultacji z wyspecjalizowaną firmą wentylacyjną, która dokładnie określi wszystkie niezbędne parametry dla prawidłowego działania instalacji wentylacyjnej.

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 583 004 880
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl