Stal nierdzewna w gastronomii 0
Stal nierdzewna w gastronomii

MEBLE ZE STALI NIERDZEWNEJ

Meble, wykonane ze stali nierdzewnej, są nie tylko estetyczne i pozwalają utrzymać wysoki poziom higieny. Charakteryzują się także innymi zaletami:

- odpornością na korozję,
- wysoką odpornością na ścieranie,
- ładnym połyskiem,
- odpornością na działanie wysokich temperatur,
- odpornością na działanie kwasów i zasad występujących w żywności.

Dzięki powyższym cechom, używanie mebli ze stali nierdzewnej, jest zgodne z systemem HACCP.

Co to jest stal nierdzewna, powszechnie nazywana „nierdzewką”? Stal to stop żelaza z węglem i innymi pierwiastkami.

Stal nierdzewna zaś to taki stop, który oprócz żelaza zawiera pierwiastek chrom w ilościach nie mniejszych, niż 10,5% oraz pierwiastek węgiel w ilościach nie większych, niż 1,2%.

Chrom, razem z towarzyszącymi mu pierwiastkami (nikiel, molibden, tytan, niob), dzięki styczności z tlenem zawartym w powietrzu, tworzą na powierzchni stali tzw. warstwę pasywną.  W razie uszkodzeń warstwa pasywna przejawia tendencję do samoczynnego odbudowywania się. Skłonność ta decyduje o odporności na korozję.

Stale nierdzewne dzielą się na kilka grup. Dwie z nich: stale austenityczne i stale ferrytyczne mają największe zastosowanie w gastronomii. Najpopularniejszą stalą austenityczną jest stal, którą w zależności od normy oznacza się następująco:

- wg. normy europejskiej - 1.4301 (18% chromu, 10% niklu), czyli 18/10,
- wg. normy amerykańskiej - AISI 304.

Najważniejszymi składnikami stali austenitycznych, oprócz żelaza, są chrom i nikiel, a także dla podwyższenia odporności korozyjnej – molibden.

Jeden z głównych producentów mebli z „nierdzewki” w Polsce – firma Plastmet, wykonuje z tej stali meble w wersji DC i PS.

Wysoka cena niklu, kluczowego składnika stopowego stali austenitycznych, spowodowała wzrost znaczenia stali ferrytycznych (nie zawierają niklu – są tańsze), jako pełnowartościowego zamiennika. W stalach tych dominuje chrom. Dobra odporność na korozję jest zapewniona w środowisku mało agresywnym i o niskim stężeniu chlorków, wody naturalnej oraz słabych kwasów i alkoholi. Stal ta nie jest odporna na działanie wody morskiej, dlatego nie należy stosować jej w lokalach położonych blisko morza.

Np firma Polgast wykonuje meble gastronomiczne m.in. ze stali ferrytycznej. Używana tam stal oznaczana jest:

- według normy europejskiej 1.4016,
- według normy amerykańskiej AISI 430.

Warszawska firma Stalgast, produkuje meble ze stali ferrytycznej AISI 445, o zawartości chromu do 21%.

Istotną cechą stali ferrytycznych (ferryt to roztwór stały węgla w żelazie), w odróżnieniu od austenitycznych, jest ich magnetyczność – stale te przyciągają magnes. Jednak wbrew obiegowym sądom, właściwości magnetyczne stali nie obniżają jej odporności na korozję. Wiele osób mających do czynienia tylko ze stalą austenityczną, np. z tzw. „kwasówką” (AISI 316), jest w błędzie sądząc, że każda stal nierdzewna powinna być niemagnetyczna. Odporność na korozję zależy od zawartości chromu w stali, a nie od właściwości jej fizycznej struktury – magnetyczności.

Zobacz naszą szeroką ofertę mebli ze stali nierdzewnej do gastronomii (i nie tylko)!

Artykuł opracowany na podstawie ogólnodostępnych źródeł oraz posiadanej wiedzy.

© a-bis.pl 2017 (modyfikacja 2022)

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 583 004 880
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl