Zmiękczanie wody i zastosowanie zmiękczaczy
Zmiękczanie wody i zastosowanie zmiękczaczy

CZYM JEST ZMIĘKCZANIE WODY?

Zmiękczanie wody jest to proces, podczas którego z wody są usuwane niepożądane minerały, głównie związki wapna i magnezu. Te składniki są odpowiedzialne za powstawanie kamienia kotłowego. Ich eliminacja z wody zapobiega osadzaniu się kamienia, co wydłuża żywotność urządzeń, wykorzystujących wodę i przyczynia się do ich bezawaryjnej pracy.

JAK TO DZIAŁA?

Do zmiękczania wody służy urządzenie, zwane zmiękczaczem wody. Proces zmiękczania odbywa się w kolumnie z włókna szklanego, wypełnionej żywicą. Jony wapnia i magnezu zostają zaabsorbowane przez cząsteczki żywicy, gdy woda przepływa przez kolumnę. Kiedy żywica nasyci się jonami, przestaje być efektywna. Należy ją wtedy zregenerować za pomocą roztworu soli. 

PROCES REGENERACJI

Podczas regeneracji wszystkie jony wapnia i magnezu zostają wypłukane przez solankę i usunięte do kanalizacji. Daje to możliwość ponownego, wielokrotnego użycia kolumny z żywicą. Regeneracja odbywa się w 4 cyklach. Należy zwrócić uwagę, że podczas regeneracji tylko niektóre modele podają wodę do podłączonych urządzeń.

 

DLACZEGO WARTO?

Twarda woda jest bardzo szkodliwa, szczególnie w gastronomii i hotelarstwie. Kamień wytrącający się podczas suszenia, podgrzewania, gotowania i odparowywania jest szkodliwy dla urządzeń mających kontakt z wodą lub parą. Powoduje przepalanie grzałek, zatykanie dysz, zaworów oraz wiele innych awarii. Kamień jest doskonałym izolatorem. Kiedy osadza się na elementach grzejnych przyczynia się do zwiększonego zużycia energii - warstwa kamienia o grubości 1 mm na grzałce powoduje wzrost kosztów energii elektrycznej o 10%! Ponadto związki magnezu i wapnia reagują z detergentami i tworzą trudny do usunięcia osad. Myjąc w miękkiej wodzie oszczędzamy 30-70% detergentu.

Miękka woda doskonale chroni przed kamieniem urządzenia, które mają kontakt z gorącą wodą lub parą wodną. Zwiększa efektywność i wydłuża żywotność urządzeń używanych w gastronomii: zmywarek do szkła i naczyń, ekspresów do kawy, czajników, dyspenserów wody, warników, kostkarek do lodu, pieców konwekcyjno-parowych itd. 

RODZAJE ZMIĘKCZACZY DO WODY

Zmiękczacze manualne - cały proces regeneracji odbywa się ręcznie, co jest uciążliwe. Zazwyczaj podczas regeneracji zmiękczacz trzeba odłączyć od urządzenia. Dodatkowo należy w takim przypadku zainstalować licznik wody przed zmiękczaczem, żeby badać ilość przepływającej wody. Podczas regeneracji zmiękczacze manualne nie podają wody do urządzeń (z wyjątkiem zmiękczaczy wyposażonych w tzw. by-pass).

Zmiękczacze półautomatyczne - proces regeneracji jest zautomatyzowany, użytkownik w odpowiednim momencie inicjuje regenerację. W tych zmiękczaczach również należy kontrolować ilość przepływającej wody za pomocą licznika, w celu wybrania właściwego momentu regeneracji. Zmiękczacze te nie podają wody do urządzeń podczas procesu regeneracji.

Zmiękczacze automatyczne - w modelach automatycznych, proces regeneracji odbywa się samoczynnie. Są szczególnie polecane, ze względu na minimalną obsługę. Jedynym zadaniem użytkownika jest uzupełnianie pojemnika tabletkami soli.

Zmiękczacze automatyczne możemy z kolei podzielić na podłączane do pojedynczych urządzeń, do 2 urządzeń oraz obsługujące wiele urządzeń. W przypadku zastosowania zmiękczaczy centralnych, które charakteryzują się wysokim przepływem, możemy obsłużyć całą kuchnię lub cały obiekt hotelowy, łącznie z pokojami.

RODZAJE GŁOWIC

Głowica w zmiękczaczu automatycznym służy do zarządzania porą oraz częstotliwością procesu regeneracji. Jest stosowanych kilka modeli głowic:

Czasowa elektromechaniczna (B65) - okres pomiędzy regeneracjami jest ustawiany wg tabeli, po uprzednim zbadaniu twardości wody. Start procesu regeneracji jest fabrycznie zaprogramowany na godzinę 2 w nocy. Podczas regeneracji dostępna jest twarda woda - można korzystać z urządzeń, używających wody ze zmiękczacza.

Czasowa elektroniczna (TD) - programujemy częstotliwość oraz godzinę regeneracji (najlepiej w nocy lub podczas przerwy w pracy lokalu). Podczas regeneracji twarda woda nie jest dostępna, nie można korzystać urządzeń.

Objętościowa opóźniona elektromechaniczna (M) - ustawiamy współczynnik regeneracji zgodnie z załączoną tabelą, po zbadaniu twardości wody. Regeneracja jest inicjowana o 2 w nocy, po przepływie określonej ilości wody, adekwatnej do jej twardości. Twarda woda jest dostępna podczas procesu regeneracji. 

Objętościowa inteligentna elektroniczna (KV) - wpisujemy twardość wody. Urządzenie automatycznie inicjuje regenerację o podanej godzinie. W trakcie regeneracji woda jest niedostępna.

Z powyższych, szczególnie godne polecenia są głowice elektromechaniczne, ze względu na bardzo wysoką niezawodność oraz dostępność wody podczas regeneracji. Za to głowice elektroniczne dają możliwość precyzyjnego zaprogramowania pory regeneracji. Z kolei głowice objętościowe pozwalają oszczędzić ilość zużywanej podczas regeneracji wody - proces odbywa się dokładnie wtedy, gdy jest konieczny.

 

W przypadku pytań lub wątpliwości odnośnie zmiękczania wody lub doboru urządzeń, prosimy o kontakt. Chętnie pomożemy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl