Zadzwoń do nas:
583 004 880
Chętnie pomożemy!
Pracujemy od 8.00 do 16.00
w dni robocze.
Jak wybrać garnek gastronomiczny?
Wybierając garnek do profesjonalnej kuchni, należy zwrócić uwagę na następujące parametryi:
- pojemność garnka - musi być wystarczająca do ugotowania zaplanowanej ilości wkładu
- średnica - im większa kuchnia, tym większa średnica garnka; jeden duży garnek może zablokować pozostałe palniki lub pola grzewcze
- wysokość - należy dostosować do wielkości gotowanego wkładu
- budowa dna garnka - najlepsze jest wielowarstwowe, ze stali nierdzewnej i aluminium; taka budowa dna zapewnia równomierne i szybkie rozprowadzania ciepła oraz przyspieszenie procesu gotowania
- budowa ścianek i dna - konstrukcja 3-warstwowego dna i ścianek zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła; dzięki zastosowanej technologii potrawy szybko się nagrzewają i nie przypalają się; ten typ garnka jest szczególnie polecany do mleka, sosów i potraw zawiesistych
- materiał wykonania - garnki wykonane ze stali nierdzewnej są mniej podatne na działanie składników gotowanych potraw i łatwe w utrzymaniu higieny, garnki aluminiowe za to lepiej przewodzą ciepło, lecz szybko pokrywają się nalotem
- uchwyty garnka - w profesjonalnym garnku powinny być nienagrzewające się, żeby nie parzyły dłoni oraz wzmocnione, szczególnie przy dużych objętościach
- pokrywka - świetnie, gdy jest w komplecie, lecz nie zawsze trzeba jej używać; nieużywana zajmuje cenne miejsce w kuchni
- oznaczenia - często na spodzie garnka znajdują się ikonki z ważnymi informacjami, mówiącymi o typach kuchenek, na których może być stosowany, czy można go myć w zmywarce itd.