Zadzwoń do nas:
583 004 880
Chętnie pomożemy!
Pracujemy od 8.00 do 16.00
w dni robocze.
Zmywalnia
Wiele osób łączy swoją przyszłość z branżą gastronomiczną. Inwestują czas, pieniądze i zaangażowanie w to, by goście, którzy przyjdą do lokalu, poczuli się wyjątkowo i zjedli pyszny posiłek. By tak się stało, trzeba zadbać o każdy element przestrzenny, w tym także zmywalnię. To miejsce, które powinno wyróżniać się nienagannym stanem higieniczno-sanitarnym. Dlatego należy wybrać takie wyposażenie, które wyróżnia się wytrzymałością, jest łatwe do utrzymania w czystości, a poza tym cechuje je nowoczesny design, pasujący do całej wymowy kuchni. W tej kategorii znajdziesz elementy niezbędne do zbudowania profesjonalnej zmywalni.
Jak zaprojektować funkcjonalną zmywalnię?
W planowaniu aranżacji zmywalni trzeba posłużyć się właściwą strategią. Powinna się ona opierać na funkcjonalności, bezpieczeństwie i ekonomii pracy. W pierwszej kolejności powinno się zwrócić uwagę na wymiary samej kuchni i oszacować, jaką część możemy poświęcić na zmywalnię. Nie warto przy tym nadmiernie ograniczać metrażu, bo w przeciwnym razie osoby zajmujące się jej obsługą będą musiały robić to w niesprzyjających warunkach. Nie będzie to obojętne dla higieny i bezpieczeństwa pracy.
Po tej czynności należy dobrać sprzęt gastronomiczny dopasowany wielkością do możliwości przestrzennych. Oczywiście urządzeniem, bez którego nie może być mowy o profesjonalnej zmywalni, jest zmywarka gastronomiczna. Już przy tym punkcie warto się zatrzymać, ponieważ rodzajów jest całkiem sporo. To, na co się zdecydujesz, będzie zdeterminowane w głównej mierze jej przeznaczeniem i stopniem efektywności. Możesz wybrać zmywarkę do szkła i filiżanek czy zmywarkę kapturową.
Potrzebne będą także meble. Najlepiej, gdy będą one wykonane ze stali nierdzewnej. W ten sposób zyskasz pewność, że będą wytrzymalsze i bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych jak wysoka temperatura czy wilgoć. Stół wyładowczy czy szafka grzejna to podstawy.
Pozostałe rzeczy, o które warto się zatroszczyć to kosze do zmywarek, filtry do zmiękczania wody, młynki do odpadów, suszarki do rąk, a także specjalistyczna chemia, która pozwoli na mycie naczyń, a także ta, która będzie dbała o ich konserwację.
A co z logiką przestrzeni? W tym pomoże zwizualizowanie sobie sposobu przemieszczania się pracowników. Punkty dostawy i odbioru naczyń powinny być wyznaczone odpowiednio, by nie kolidowały ze sobą. Rozmieszczenie sprzętu powinno zapewniać płynne przejścia między procesami – przygotowaniem naczyń, ich myciem czy wydaniem.
Cechy zmywarki przemysłowej
Jednym z podstawowych wyróżników pracy zmywarek gastronomicznych jest to, że czas zmywania jest krótszy, aniżeli ma to miejsce w przypadku domowych zmywarek. Nic w tym dziwnego, skoro każdy, kto choć przez chwilę pracował w restauracji czy kawiarni wie, jakie tempo niejednokrotnie trzeba narzucić sobie i sprzętowi, z którego się korzysta. Zmywarki przemysłowe pozwalają także na bardziej dokładne mycie naczyń, tym samym podnosząc standardy higieny. Wybór tego rodzaju sprzętu pozwala także na długofalowe oszczędności – te finansowe, ale także te związane ze zminimalizowaniem zużycia wody.